Testenine iz pšeničnih kalčkov ajdove Moleum, 500 g

testenine3

Testenine iz pšeničnih kalčkov ajdove Moleum, 500 g

Visoko proteinske in nizko ogljikohidratne ajdove testenine iz pšeničnih kalčkov za ohranjanje mišične mase. Več kot 40 % dnevnih potreb po aminokislinah BCAA (levcin, izolevcin, valin) na 100 g testenin.
Ajdove testenine Moleum so izdelane iz pšeničnih kalčkov in ajdove moke. Gre za kratke sušene testenine oblike svedra za ajdo značilne sive barve.

Testenine iz pšeničnih kalčkov so visoko beljakovinsko živilo s 25 % beljakovin. Beljakovine v testeninah iz pšeničnih kalčkov prispevajo 30 % energije živila, v primerjavi z običajnimi testeninami. je v testeninah Moleum 30 % manj ogljikovih hidratov

100 g testenin iz pšeničnih kalčkov pokrije več kot 40 % dnevnih potreb odrasle osebe po esencialnih aminokislinah z razvejano stransko verigo, ki jih poznamo pod skupnim imenom BCAA. Aminokisline BCAA ( levcin, izolevcin in valin) spodbujajo izločanje anabolnih hormonov, istočasno zmanjšujejo katabolne procese mišic in s tem pripomorejo k hitrejši regeneraciji.

Beljakovine pšeničnega kalčka so pomembne tudi zaradi visoke vsebnosti ostalih aminokislin, med katerimi bi še posebej poudarila prekurzorski aminokislini– triptofan in tirozin, ki imata ob sočasni visoki vsebnosti cinka in vitaminov skupine B pozitiven ućinek na ohranjanje kognitivnih funkcij ( vir: Patrik Zlatič: Pomen prehranskih prekurzorskih aminokislin – triptofana in tirozina – ter aplikacija na nekatera psihološka stanja, Univerza na primorskem, 2013 )

Testenine so primerne za vse ljudi, še posebno pa jih priporočam:

- športno aktivnim ljudem

- vegetarijancem in veganom

- starostnikom

- vsem ljudem za ohranjanje mišične mase in istočasno oskrbo organizma z vitamini skupine B in minerali: fosforjem, cinkom, kalijem, magnezijem in železom
Testenine kuhamo 8 do 10 minut v osoljeni vreli vodi. Testenine se ne razkuhajo tudi , če presežemo priporočeni čas kuhanja. Prelivanje kuhanih testenin z oljem ni potrebno, ker se testene ne lepijo.

Kuhane testenine lahko uživamo kot samostojno jed s poljubno omako, ali z naribanim sirom in zelenjavno solato. Testenine so lahko tudi priloga kakšni pečenki.

Kuhane odcejene testenine lahko spravimo v plastično posodo s pokrovom in jih v hladilniku shranimo do naslednje uporabe. Priporočam pa, da kuhane testenine iz hladilnika porabimo v nekaj dneh.
Vsebujejo pšenični gluten.
Povprečna energijska in hranilna vrednost izdelka: na 100 g % PDV**/100 g
Energija 1452 kJ 346 kcal 17,3
Maščobe 4,6 g 6,6
od tega nasičene maščobe 1,0 g 5,0
Ogljikovi hidrati 45,7 g 17,6
od tega sladkorji 7,9 g 8,8
Beljakovine 25,7 g 51,4
Sol 0,0 g 0,0
BCAA* 2,6 g
od tega
Levcin 1,2 g 42,8
Izolevcin 0,6 g 44,1
valin 0,8 g 47,2
** Priporočeni dnevni vnosi za odraslo osebo (8400kJ/2000kcal) *esencialne aminokisline z razvejano stransko verigo
 

Za pravilno delovanje tega spletišča se včasih na vašo napravo naložijo majhne podatkovne datoteke, imenovane piškotki. To se zgodi na večini večjih spletišč. Več o piškotkih.