Olje pšeničnih kalčkov, 250ml

Olje pšeničnih kalčkov, 250 ml


Pšenični kalček je del pšeničnega zrna iz katerega zraste nova rastlina, zato vsebuje kalček vse sestavine; kot so minerali (kalcij, magnezij, železo, cink, kalij in fosfor), vitamini (E, B1, B2,B6, niacin, folna kislina), beljakovine in maščobe, ki jih mlada rastlina potrebuje za svojo rast.
Moleum_letak A6_2017_01
Pšenični kalček je del pšeničnega zrna iz katerega zraste nova rastlina, zato vsebuje kalček vse sestavine; kot so minerali (kalcij, magnezij, železo, cink, kalij in fosfor), vitamini (E, B1, B2,B6, niacin, folna kislina), beljakovine in maščobe, ki jih mlada rastlina potrebuje za svojo rast. Iz pšeničnega kalčka lahko iztisnemo maščobo v obliki zlatorumenega olja, ki ima za žito značilen okus in vonj.
V primerjavi z ostalimi olji ima olje pšeničnih kalčkov številne prednosti. Je najbogatejši naravni vir vitamina E, bogat vir nenasičenih maščobnih kislin, vir vitamina K in holina ter rastlinskih sterolov. Med nenasičenimi maščobnimi kislinami prevladujeta linolna - omega 6 in linolenska - omega 3 kislina. Linolna in linolenska kislina sta esencialni maščobni kislini, ki ju mora človek dobiti s hrano. V olju pšeničnih kalčkov je razmerje med kislinama 5:1, kar je po priporočilih WHO in FDA idealno za zdravo prehrano. Olje uporabljamo interno in eksterno.
Interno ga uživamo samega kot prehransko dopolnilo 1 čajno žličko dnevno, ali ga uporabimo za hladni preliv solat, testenin in sladic. Pri eksterni uporabi pa je olje primerno za mazanje suhe kože in lasišča. Zaradi nizke vsebnosti mononenasičene oleinske kisline in visoke vsebnosti linolne kisline je pšeničnih kalčkov primerno tudi za mazanje aknaste kože.
Vitamin E je v maščobi topen antioksidant, ki ščiti celice pred delovanjem prostih radikalov. Prosti radikali so produkt metabolizma, njihov nastanek pa pospešujejo še sledeči dejavniki: (sevanja, alkoholizem, kajenje, onesnažen zrak, nezdrava prehrana, UV žarki, kemo in radioterapije, jemanje zdravil…).
Prosti radikali so za človeški organizem zelo nevarni saj naj bi povzročali degenerativne spremembe celic, ki lahko negativno vplivajo na naše zdravje. Zdravje je vidno od zunaj, prihaja pa iz notranjosti telesa.
RAZLOGI ZA REDNO UŽIVANJE ZLATEGA OLJA PŠENIČNIH KALČKOV
1. Povečane potrebe po vitaminu E:
Povečane potrebe po vitaminu E imajo moški vseh starosti, še posebno pa med 13. in 25. letom (14 – 15 mg), nosečnice in doječe matere (17mg) ter vsi v času izpostavljenosti povečanemu stresu: uživanje zdravil, oslabljen imunski sistem, kajenje, alkoholizem, izpostavljenost sevanju,…
2. Skrb za zdravo prehranjevanje in vzdrževanje normalne ravni holesterola v krvi
K vzdrževanju normalne ravni holesterola v krvi pripomore 0,1 – 0,25 g rastlinskih sterolov in 3,6 g nenasičenih maščobnih kislin, ki jih zaužijemo z eno čajno žličko olja pšeničnih kalčkov dnevno.
Olje pšeničnih kalčkov je tudi vir vitamina K, ki prispeva k ohranjanju zdravih kosti in normalnemu strjevanju krvi. Vsebuje pa tudi manjšo količino holina, ki ima vlogo pri delovanju jeter ter prispeva k presnovi maščob in homocisteina.
Olje pšeničnih kalčkov Moleum je stisnjeno iz kalčkov slovenskih mlinarjev.
Priporočena dnevna količina: Zaužijte eno čajno žličko na dan. Shranjevati na suhem in hladnem, zaščiteno pred svetlobo. Po odprtju priporočamo shranjevanje v hladilniku.
Priporočene dnevne količine oziroma odmerka se ne sme prekoračiti. Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano. Shranjevati nedosegljivo otrokom! Vsebuje pšenični gluten.
KEMIČNA SESTAVA (vir: Neotron SPA, Test report nr. 16F00315-In-0)

Parameter

Na 100 ml

% PDV

Na porcijo 5ml

% PDV

Vitamin E (tokoferol ekvivalent 403)

227 mg

1892 %

11 mg

92 %

α-tokoferol

188 mg

 

 

 

β - tokoferol

76 mg

 

 

 

 

 

 

 

 

Palmitinska kislina (C16:0)

17 g

68 %

0,8 g

3%

Oleinska kislina (C18:1)

12 g

48%

0,6 g

2%

OMEGA 6 Linolna kislina (C18:2)

53 g

0 %

2,6 g

44%

OMEGA 3 Linolenska kislina (C18:3)

7,4 g

800%

400 mg

40%

 

 

 

 

 

Skupni steroli

2,7 g

 

130 mg

 

β-sitosterol

1,6 g

 

80 mg

 

campesterol

0,6 g

 

30 mg

 

Za pravilno delovanje tega spletišča se včasih na vašo napravo naložijo majhne podatkovne datoteke, imenovane piškotki. To se zgodi na večini večjih spletišč. Več o piškotkih.