O NAS

IMGP8878-R

Sem Nataša Marc, po izobrazbi univ. dipl. inž. živilske tehnologije. Za mano je 20 let delovnih izkušenj na mestih razvojnega in proizvodnega tehnologa v velikih slovenskih živilskih podjetjih, od leta 2016 pa vodim in razvijam izdelke iz pšeničnih kalčkov v družinskem podjetju MOLEUM.

Izdelke iz pšeničnih kalčkov sem začela izdelovati z namenom, da ljudem ponudim zdrava živila, ki jih je pred tem poznal le malokateri Slovenec. Pšenični kalček je zelo majhen del pšeničnega zrna, ki ga mlinar z posebno mlevsko opremo med mletjem loči iz zrna. S posebnim postopkom hladnega stiskanja pa v našem podjetju iz njih stisnemo zlato rumeno olje. Proizvodnja olja zahteva popolnoma čiste kalčke. Ker morajo biti kalčki tudi zdravstveno ustrezni, torej brez pesticidov, toksinov, težkih kovin in drugih onesnaževal, jih v našem podjetju kupujemo le od priznanih slovenskih mlinarjev, ki nam z analizami dokazujejo tako kakovost pšenice kot tudi njenih kalčkov.

Smo prvi in trenutno edini slovenski proizvajalec olja pšeničnih kalčkov in ga od oktobra 2016 prodajamo v specializiranih trgovinah s prehranskimi dopolnili. V letu 2017 smo na trg dali še razmaščene pšenične kalčke in testenine iz njih. Ajdove testenine iz pšeničnih kalčkov je Inštitut za nutricionistiko na letošnjem izboru za inovativno živilo odlikoval z znakom »inovacija leta 2018«

Olje iz pšeničnih kalčkov po hranilni sestavi močno prekaša ostala rastlinska olja, zato je prvenstveno namenjeno uživanju po žličkah kot naravno prehransko dopolnilo, seveda pa ga lahko brez segrevanja uporabite tudi pri pripravi hrane. Olje se še posebno odlikuje po vsebnosti vitamina E in β-sitosterola, saj je njun najbogatejši naravni vir, ima pa tudi dobro maščobno kislinsko sestavo. Poleg visoke vsebnosti nenasičenih maščobnih kislin se od ostalih rastlinskih olj loči tudi po idealnem razmerju med esencialnima, linolno ω-6 in α-linolensko ω-3, maščobnima kislinama.

Razmaščeni pšeničnih kalčki nastajajo kot stranski proizvod pri stiskanju olja. Zaradi bogate hranilne sestave, ki se kaže v visoki vsebnosti beljakovin, prehranskih vlaknin, vitaminov skupine B in mineralov cinka, fosforja, magnezija, kalija, železa in selena ter široke uporabnosti, so razmaščeni pšenični kalčki pomembna sestavina naše zdrave in uravnotežene prehrane.

Testenine iz pšeničnih kalčkov odlikuje visoka vsebnost beljakovin, dodana ajdova moka, durum zdrob ali jajca pa jim dajejo poseben, poln in prijeten okus. Vsebnost beljakovin je v naših testeninah dvakrat večja, vsebnost ogljikovih hidratov pa za tretjino manjša kot v običajnih ajdovih, durum in jajčnih testeninah, naše testenine se po kuhanju ne lepijo in so zelo nasitne. Primerne za vse ljudi, še posebno pa jih priporočamo v prehrani športno aktivnih, vegetarijancev in veganov ter starejših odraslih.


LJUDJE_IN_ZEMLJA

DOBILI SMO PRILOŽNOST, DA SE PREDSTAVIMO V ODDAJI LJUDJE IN ZEMLJA.


Oglejte si naš način obdelave za pridobitev olja iz pšeničnih kalčkov.

OGLED ODDAJE 16.4.2017>>

Oddaja Ljudje in zemlja je ena najbolj gledanih oddaj TV Slovenija. Vsak tretji teden jo pripravlja Regionalni TV Program Koper – Capodistria in njen urednik Branko Vrabec. V »koprski« Oddaji Ljudje in zemlja govorimo o pridelavi hrane, o življenju in delu na podeželju, o živalih doma, na kmetih in v divjini, veliko pozornosti namenjamo varovanju okolja in tradicije, dotikamo pa se tudi tem, ki so zanimive tako za mlajše kot starejše gledalce. Naše osnovno vodilo je, da oddaja Ljudje in zemlja ni namenjena le kmetovalcem in pridelovalcem hrane, temveč široki publiki, skratka vsem, ki kmetijske pridelke kupujejo, ki so tako ali drugače povezani s podeželjem in ki jim ni vseeno za našo kulturno krajino.

Za pravilno delovanje tega spletišča se včasih na vašo napravo naložijo majhne podatkovne datoteke, imenovane piškotki. To se zgodi na večini večjih spletišč. Več o piškotkih.