O NAS

Kje se je začelo?


Moleum je podjetje, ki se ukvarja s pšeničnimi kalčki, svoje izdelke tržimo po celotni Sloveniji. V našem podjetju nudimo olje pšeničnih kalčkov, razmaščene pšenične kalčke in testenine iz razmaščenih pšeničnih kalčkov.

Za omenjenimi izdelki, ki jih poznamo pod blagovno znamko Moleum, stoji živilska tehnologinja Nataša Marc, ki si je za svoj dolgoročni cilj postavila povečati prepoznavnost olja pšeničnih kalčkov in uporabnost moke razmaščenih pšeničnih kalčkov. Nataša Marc se je na samostojno podjetniško pot podala v letu 2016. Ideja za proizvodnjo olja pšeničnih kalčkov se je po njenih besedah sicer rodila že v času, ko je bila še tehnologinja v Mlinotestovem mlinu. Ideja za proizvodnjo olja pšeničnih kalčkov se je po njenih besedah sicer rodila že v času, ko je bila še tehnologinja v Mlinotestovem mlinu. »Med leti 2014 in 2016 sem proučevala tehnologijo stiskanja olja iz pšeničnih kalčkov. Moja podjetniška ideja je navdušila tudi moža in tako sva nekaj prihrankov za nakup opreme, ki je bila potrebna za stiskanje olja, namenila že leta 2014. Poleg vsega znanja moraš imeti voljo in vztrajnost, ne smeš se bati neuspeha. Na začetku moje karierne poti je bilo več neuspehov, leta prinesejo izkušnje, kar zmanjša število neuspehov. Brez sreče pa ne gre nikjer; verjeti in zaupati moraš vase,«

Kje se je začelo?


Moleum je podjetje, ki se ukvarja s pšeničnimi kalčki, svoje izdelke tržimo po celotni Sloveniji. V našem podjetju nudimo olje pšeničnih kalčkov, razmaščene pšenične kalčke in testenine iz razmaščenih pšeničnih kalčkov.

Za omenjenimi izdelki, ki jih poznamo pod blagovno znamko Moleum, stoji živilska tehnologinja Nataša Marc, ki si je za svoj dolgoročni cilj postavila povečati prepoznavnost olja pšeničnih kalčkov in uporabnost moke razmaščenih pšeničnih kalčkov. Nataša Marc se je na samostojno podjetniško pot podala v letu 2016. Ideja za proizvodnjo olja pšeničnih kalčkov se je po njenih besedah sicer rodila že v času, ko je bila še tehnologinja v Mlinotestovem mlinu. »Med leti 2014 in 2016 sem proučevala tehnologijo stiskanja olja iz pšeničnih kalčkov. Moja podjetniška ideja je navdušila tudi moža in tako sva nekaj prihrankov za nakup opreme, ki je bila potrebna za stiskanje olja, namenila že leta 2014. Ideja za proizvodnjo olja pšeničnih kalčkov se je po njenih besedah sicer rodila že v času, ko je bila še tehnologinja v Mlinotestovem mlinu. Poleg vsega znanja moraš imeti voljo in vztrajnost, ne smeš se bati neuspeha. Na začetku moje karierne poti je bilo več neuspehov, leta prinesejo izkušnje, kar zmanjša število neuspehov. Brez sreče pa ne gre nikjer; verjeti in zaupati moraš vase,«

Na začetku moje karierne poti je bilo več neuspehov, leta prinesejo izkušnje, kar zmanjša število neuspehov. Brez sreče pa ne gre nikjer; verjeti in zaupati moraš vase,«.


Raziskovalni duh


»Proizvodnja hrane, raziskovanje tehnologij, iskanje novih tehnoloških rešitev so moja strast, delo in hobi, zato jim poleg delovnega časa že 25 let posvečam tudi ves svoj prosti čas. Ko sem leta 2013 zbrala prve informacije o zdravi hranilni sestavi olja pšeničnih kalčkov, se je v meni porodila neomajna želja po udejanjenju proizvodnje omenjenega olja. Na poti do cilja sem zaman iskala koristne informacije v Sloveniji. Tudi pri lastniku italijanskega podjetja, ki se lahko pohvali z več kot stoletno tradicijo stiskanja olj, sem dobila odklonilni odgovor na svoje poizvedovanje o proizvajalcu opreme za stiskanje olja. Google je bil moj edini sogovornik in pomočnik pri iskanju proizvajalca opreme, ki bi bila primerna za slovenske kapacitete,« se spominja Nataša Marc.


Raziskovalni duh


»Proizvodnja hrane, raziskovanje tehnologij, iskanje novih tehnoloških rešitev so moja strast, delo in hobi, zato jim poleg delovnega časa že več kot 25 let posvečam tudi ves svoj prosti čas. Ko sem leta 2013 zbrala prve informacije o zdravi hranilni sestavi olja pšeničnih kalčkov, se je v meni porodila neomajna želja po udejanjenju proizvodnje omenjenega olja. Na poti do cilja sem zaman iskala koristne informacije v Sloveniji. Tudi pri lastniku italijanskega podjetja, ki se lahko pohvali z več kot stoletno tradicijo stiskanja olj, sem dobila odklonilni odgovor na svoje poizvedovanje o proizvajalcu opreme za stiskanje olja. Google je bil moj edini sogovornik in pomočnik pri iskanju proizvajalca opreme, ki bi bila primerna za slovenske kapacitete,« se spominja Nataša Marc.


Kako sploh nastane olje iz pšeničnih kalčkov?


In če se morebiti sprašujete, kako pravzaprav nastaja olje iz pšeničnih kalčkov, naj povemo, da surovina zanj nastaja v pšeničnih mlinih. »V Sloveniji dnevno nalovijo ali ločijo okrog 80 do 150 kilogramov pšeničnih kalčkov, ki so primerni za stiskanje olja. Kalček mora biti povsem brez delcev zunanje luske, da je stiskanje olja iz njega ekonomsko upravičeno. Za liter olja pšeničnih kalčkov je potrebnih kar 20 kilogramov surovine – suhih pšeničnih kalčkov,« pojasnjuje Marčeva. Ob tem velja izpostaviti, da olje iz pšeničnih kalčkov po hranilni sestavi močno prekaša ostala rastlinska olja, zato je prvenstveno namenjeno uživanju po žličkah kot naravno prehransko dopolnilo, seveda pa ga lahko brez segrevanja uporabite tudi pri pripravi hrane. Olje se še posebno odlikuje po vsebnosti vitamina E in β-sitosterola, saj je njun najbogatejši naravni vir, ima pa tudi dobro maščobno kislinsko sestavo. Poleg visoke vsebnosti nenasičenih maščobnih kislin se od ostalih rastlinskih olj loči tudi po idealnem razmerju med esencialnima, linolno ω-6 in α-linolensko ω-3, maščobnima kislinama.

Kako sploh nastane olje iz pšeničnih kalčkov?


In če se morebiti sprašujete, kako pravzaprav nastaja olje iz pšeničnih kalčkov, naj povemo, da surovina zanj nastaja v pšeničnih mlinih. »V Sloveniji dnevno nalovijo ali ločijo okrog 80 do 150 kilogramov pšeničnih kalčkov, ki so primerni za stiskanje olja. Kalček mora biti povsem brez delcev zunanje luske, da je stiskanje olja iz njega ekonomsko upravičeno. Za liter olja pšeničnih kalčkov je potrebnih kar 20 kilogramov surovine – suhih pšeničnih kalčkov,« pojasnjuje Marčeva. Ob tem velja izpostaviti, da olje iz pšeničnih kalčkov po hranilni sestavi močno prekaša ostala rastlinska olja, zato je prvenstveno namenjeno uživanju po žličkah kot naravno prehransko dopolnilo, seveda pa ga lahko brez segrevanja uporabite tudi pri pripravi hrane. Olje se še posebno odlikuje po vsebnosti vitamina E in β-sitosterola, saj je njun najbogatejši naravni vir, ima pa tudi dobro maščobno kislinsko sestavo. Poleg visoke vsebnosti nenasičenih maščobnih kislin se od ostalih rastlinskih olj loči tudi po idealnem razmerju med esencialnima, linolno ω-6 in α-linolensko ω-3, maščobnima kislinama.


"Za liter olja pšeničnih kalčkov je potrebnih kar 20 kilogramov surovine – suhih pšeničnih kalčkov".


Nataša Marc, univ. dipl.ing živilstva.

Prijava

Za pravilno delovanje tega spletišča se včasih na vašo napravo naložijo majhne podatkovne datoteke, imenovane piškotki. To se zgodi na večini večjih spletišč. Več o piškotkih.